Sockerrörsväxten var känd av människorna som bodde på öarna i södra Stilla havet sedan nästan 20 tusen år före Kristus och den växer naturligt i dessa områden.
Men när det gäller att utvinna socker från denna växt bör vi nämna folket i Indien. De kunde utvinna råsocker ur sockerrör för första gången år 500 före Kristus. De kallade detta för sockergur, vilket betyder "sötsmakande".
Utvinning av socker från sockerrör och dess metoder spred sig gradvis från Indien till andra länder, inklusive Mellanöstern och Europa. I början av uppkomsten av detta söta ämne ansågs det vara ett dyrt och lyxigt ämne och det användes endast i adels- och kungliga familjers hem. Men på den tiden använde vanliga människor honung för att söta mat.
Socker är en söt mat, huvudingrediensen i socker är sackaros, och de klassificeras som sackarider, som klassificeras som kolhydrater.
Faktum är att sackaros kristalliseras och produceras av sockerrör eller sockerbetor. Sackaros är en typ av disackarid. Denna söta matvara används i applikationer som godis och choklad, industribröd, kakor och kex, alla typer av läskedrycker, juicer, gelé, såser, sylt, etc.
Att konsumera detta ämne, även i små mängder, producerar många kalorier, vilket så småningom kan orsaka olika sjukdomar.
Den vanligaste typen av socker är vitt socker, som används vid beredning och tillverkning av alla typer av godis, kakor och bröd. Detta ämne erhålls från sockerbetor och sockerrör och dess ingrediens är 100 % sackaros. Detta socker används också vid beredning av olika livsmedel, drycker och desserter.
Socker ändrar färg under en process och blir vitt, denna process idag har gjort många skillnader från förr. Tidigare löstes den i vatten för att bleka den och kokades sedan med äggvita.
Idag används kemikalier som svaveldioxid, fosforsyra, kalciumhydroxid och aktivt kol för denna process. Förutom att ändra sitt humör orsakar detta arbete olika sjukdomar. Sockret som erhålls med denna metod har en kall och torr smak. Detta ämne innehåller inte melass, vitaminer, mineraler och fibrer, och dess huvudingrediens är sackaros.
Av denna anledning har denna typ av socker inte bara några speciella egenskaper, utan det är skadligt för hälsan och orsakar sjukdomar. Detta ämne kan bara ha en fördel, och det är den snabba ökningen av blodsocker, vilket är effektivt för diabetiker när deras blodsocker sjunker.
Farinsocker och Brunsocker är samma sak som sackaros. Detta socker innehåller lite melass och karamell. Melass och karamell ger farinsocker en fuktig konsistens.
Brunsocker eller Farinsocker erhålls från kombinationen av sackaros och melass. För att förbereda farinsocker eller brunsocker siktas vitt socker i en kvarn och sedan hälls en viss mängd melass på det i tunna lager.